Omenalajikkeemme

Aurinkoisessa Vårdössä, keskellä Ahvenanmaan saaristoa, viljelemme omenoita, joihin ainutlaatuinen mikroilmastomme jättää jälkensä. Viileät yöt, runsas auringonpaiste ja meren läheisyys antavat hedelmille niiden raikkaan makeuden, rapean rakenteen ja kauniit värisävyt – maun paikasta, jota kutsumme kodiksi.

Zari on aikainen syyslajike, joka kypsyy syyskuun alussa. Syötyä huomaa heti, että omenan malto on erittäin rapea ja mehukas. Makeutta on myös runsaasti, sokeripitoisuus voi parhaiten olla lähellä 15-16 %.

Kypsyttyä lajikkeen taustaväri muuttuu vihreästä keltaiseen, punaisella tai vaaleanpunaisella peitevärillä. Zari on käsiteltävä hellävaraisesti koska omenan kuori on todella ohut. Sen sijaan ohut kuori antaa hienon syöntikokemuksen.

Kotimainen omena pehmenee nopeasti huoneenlämmössä. Siksi omenat säilyvät parhaiten jääkaapissa +2-4 asteen lämpötilassa. Omenan maku tulee silti usein esiin voimakkaampana, jos se on ollut huoneenlämmössä muutaman tunnin.

Makuprofiili

Sopii kanssa

Crimson Crisp on uusin omenalajikkeemme. Sana ”Crisp” viittaa hedelmän rapeaan sisukseen, minkä huomaa heti ensimmäisellä puraisulla!

Crimson Crisp kypsyy lokakuun puolivälissä.

Lajike on punainen, keltaisella taustavärillä.

Hedelmälihan väri voi vaihdella vaaleankeltaisesta keltaiseen.

Suoraan puusta poimittuna Crimson voi maistua hieman happamalta, mutta korkean sokeripitoisuuden (n. 15 %) ansiosta hapokkuus tasapainottuu varastoinnin aikana. Crimson Crispin maku muistuttaa hieman melonin ja appelsiinin yhdistelmää.

Kotimaiset omenat pehmenevät nopeasti huoneenlämmössä. Kotona hedelmä säilyykin parhaiten jääkaapissa (+2–4 astetta).

Makuprofiili

Sopii kanssa

Elise on maukas ja aromaattinen omena, joka kypsyy lokakuun puolivälissä.

Lajikkeella on korkea makeus ja matala happamuus sekä kiinteä ja rapea hedelmäliha. Kuori on ohut ja miellyttävä pureskella.

Hedelmä muuttuu punaiseksi vihreällä taustavärillä. Taustaväri kuitenkin vaihtuu vihreästä keltaiseksi varastoinnin aikana. Yksi Elisen hieno ominaisuus on, että sen maku jopa paranee varastoinnin aikana (toisin kuin monilla muilla lajikkeilla).

Elise sopii erinomaisesti syötäväksi sellaisenaan, mutta myös ruoanlaittoon. Kotimaiset omenat pehmenevät nopeasti huoneenlämmössä. Kotona hedelmä säilyykin parhaiten jääkaappilämpötilassa (+2–4 astetta).

Makuprofiili

Sopii kanssa

Rubinola on aito syys-/talviomena, josta on tullut todellinen suosikki.

Kun Rubinola poimitaan oikeaan aikaan, hedelmässä on hieno tasapaino makeuden ja happamuuden välillä.

Omenassa on sitruksinen aromi ja kiinteä hedelmäliha. Hedelmän auringonpuoleinen puoli on punainen/oranssi tai punanoranssiraidallinen, taustaväriltään kullankeltainen.

Kotimaiset omenat pehmenevät nopeasti huoneenlämmössä. Siksi hedelmä säilyy parhaiten kotona jääkaapissa +2–4 asteen lämpötilassa. Omenan maku tulee kuitenkin parhaiten esiin, jos hedelmä on ollut huoneenlämmössä muutaman tunnin.

Makuprofiili

Sopii kanssa

Rubin on alun perin tšekkiläinen lajike. Muita tunnettuja Rubinista peräisin olevia lajikkeita ovat esimerkiksi Rubinola ja Topaz.

Omena on maultaan mieto ja erittäin mehukas. Kellertävän valkoinen hedelmäliha on rapea, siinä on korkea sokeripitoisuus ja omena sopii siksi erinomaisesti syötäväksi sellaisenaan. Lajike on poimintakypsä syyskuun puolivälissä, jolloin hedelmä saa kauniin punaisen tai punaraidallisen auringonpuoleisen värin keltaisella taustalla.

Omena säilyy parhaiten +2-4 °C. Huoneenlämmössä omenat pehmenevät nopeasti. Kotona omenat voi säilyttää jääkaapissa tai vaihtoehtoisesti parvekkeella niin kauan kuin ulkolämpötila pysyy viileänä mutta ei riskeeraa laskea pakkasen puolelle.

Makuprofiili

Sopii kanssa

Wilton’s Star (Red Jonaprince Select) muuttuu kypsyessään punaiseksi tai tummanpunaiseksi. Omenassa on valkoisesta kullankeltaiseen vaihteleva hedelmäliha, joka on melko kiinteä. Maku on aromaattinen ja siinä on hieno yhdistelmä makeutta ja sopivan hapokas. Omena on parhaimmillaan päivän huoneenlämmössä oltuaan, ja sen maussa on hieman päärynämäinen vivahde.

Wilton’s Star on aito jälkiruokaomena, jota voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaatteihin, piirakoihin ja muihin leivonnaisiin.

Wilton’s Star on yksi parhaiten säilyvistä lajikkeistamme, ja sitä voidaan jopa varastoida elokuuhun asti oikeissa säilytysolosuhteissa.

Makuprofiili

Sopii kanssa

Gala on syyslajike, jota aloimme koeviljellä seitsemän vuotta sitten.

Lajike on risteytys ”Kidd’s Orange Redin” ja ”Golden Deliciousin” välillä. Se jalostettiin alun perin Uudessa-Seelannissa 1930-luvulla.

Omenassa on suhteellisen korkea sokeripitoisuus, joskus yli 15 % brix, ja hedelmäliha tarjoaa miellyttävän purutuntuman. Galassa on melko vähän happamuutta. Siksi maku koetaan hyvin miedoksi, sillä makeus korostuu voimakkaammin.

Kuori on tummanpunainen, ja heti kuoren alla hedelmäliha on usein punertavaa. Lähempänä siemenkotaa hedelmäliha muuttuu vaaleankeltaiseksi.

Kotimaiset omenat pehmenevät nopeasti huoneenlämmössä. Siksi hedelmä säilyy parhaiten kotona jääkaapissa (+2–4 astetta).

Makuprofiili

Sopii kanssa

Gloster on aito talviomena, jolla on erittäin hyvä säilyvyys.

Gloster on viimeinen omenalajikkeemme, joka poimitaan – lokakuun puolivälistä loppuun. Joina­kin vuosina lumi on saapunut ennen kuin Glosterin poiminta on ollut täysin valmis (kuvassa).

Gloster saa punaisen peitevärin vihreän–kellertävän taustavärin päälle.

Glosterin hedelmäliha on kiinteä ja rapea. Ohut kuori tekee siitä miellyttävän syötävän. Vaikka hedelmä on vähähappoinen, sen maku on hyvin raikas. Siksi omena sopii erinomaisesti välipalaksi.

Kotimaiset omenat pehmenevät nopeasti huoneenlämmössä. Sen vuoksi hedelmä säilyy parhaiten kotona jääkaapissa +2–4 asteen lämpötilassa.

Makuprofiili

Sopii kanssa