Omenalajikkeemme

Aurinkoisessa Vårdössä, keskellä Ahvenanmaan saaristoa, viljelemme omenoita, joihin ainutlaatuinen mikroilmastomme jättää jälkensä. Viileät yöt, runsas auringonpaiste ja meren läheisyys antavat hedelmille niiden raikkaan makeuden, rapean rakenteen ja kauniit värisävyt – maun paikasta, jota kutsumme kodiksi.

Santana kypsyy syyskuun loppupuolella / lokakuun alussa. Lajike saa punaisen tai tummapunaisen peitevärin. Heti poiminnan jälkeen taustaväri voi olla hieman vihreä, mutta kypsyessään taustaväri muuttuu keltaiseksi.

Santanan malto on kiinteä ja rapea. Kauden alussa lajike on hapokkaampi, mutta kypsyessään makeus syrjäyttää hapokkuuden. Omenan maku pysyy silti raikkaana, aromikkaana ja malto kiinteänä.

Kotimainen omena pehmenee nopeasti huoneenlämmössä. Siksi omenat säilyvät parhaiten jääkaapissa +2-4 asteen lämpötilassa, mutta omenan maku tulee esiin voimakkaampana, jos se on ollut huoneenlämmössä muutaman tunnin.

Makuprofiili

Sopii kanssa

Zari on aikainen syyslajike, joka kypsyy syyskuun alussa. Syötyä huomaa heti, että omenan malto on erittäin rapea ja mehukas. Makeutta on myös runsaasti, sokeripitoisuus voi parhaiten olla lähellä 15-16 %.

Kypsyttyä lajikkeen taustaväri muuttuu vihreästä keltaiseen, punaisella tai vaaleanpunaisella peitevärillä. Zari on käsiteltävä hellävaraisesti koska omenan kuori on todella ohut. Sen sijaan ohut kuori antaa hienon syöntikokemuksen.

Kotimainen omena pehmenee nopeasti huoneenlämmössä. Siksi omenat säilyvät parhaiten jääkaapissa +2-4 asteen lämpötilassa. Omenan maku tulee silti usein esiin voimakkaampana, jos se on ollut huoneenlämmössä muutaman tunnin.

Makuprofiili

Sopii kanssa

Crimson Crisp on uusin omenalajikkeemme. Sana ”Crisp” viittaa hedelmän rapeaan sisukseen, minkä huomaa heti ensimmäisellä puraisulla!

Crimson Crisp kypsyy lokakuun puolivälissä.

Lajike on punainen, keltaisella taustavärillä.

Hedelmälihan väri voi vaihdella vaaleankeltaisesta keltaiseen.

Suoraan puusta poimittuna Crimson voi maistua hieman happamalta, mutta korkean sokeripitoisuuden (n. 15 %) ansiosta hapokkuus tasapainottuu varastoinnin aikana. Crimson Crispin maku muistuttaa hieman melonin ja appelsiinin yhdistelmää.

Kotimaiset omenat pehmenevät nopeasti huoneenlämmössä. Kotona hedelmä säilyykin parhaiten jääkaapissa (+2–4 astetta).

Makuprofiili

Sopii kanssa

Elise on maukas ja aromaattinen omena, joka kypsyy lokakuun puolivälissä.

Lajikkeella on korkea makeus ja matala happamuus sekä kiinteä ja rapea hedelmäliha. Kuori on ohut ja miellyttävä pureskella.

Hedelmä muuttuu punaiseksi vihreällä taustavärillä. Taustaväri kuitenkin vaihtuu vihreästä keltaiseksi varastoinnin aikana. Yksi Elisen hieno ominaisuus on, että sen maku jopa paranee varastoinnin aikana (toisin kuin monilla muilla lajikkeilla).

Elise sopii erinomaisesti syötäväksi sellaisenaan, mutta myös ruoanlaittoon. Kotimaiset omenat pehmenevät nopeasti huoneenlämmössä. Kotona hedelmä säilyykin parhaiten jääkaappilämpötilassa (+2–4 astetta).

Makuprofiili

Sopii kanssa

Rubinola on aito syys-/talviomena, josta on tullut todellinen suosikki.

Kun Rubinola poimitaan oikeaan aikaan, hedelmässä on hieno tasapaino makeuden ja happamuuden välillä.

Omenassa on sitruksinen aromi ja kiinteä hedelmäliha. Hedelmän auringonpuoleinen puoli on punainen/oranssi tai punanoranssiraidallinen, taustaväriltään kullankeltainen.

Kotimaiset omenat pehmenevät nopeasti huoneenlämmössä. Siksi hedelmä säilyy parhaiten kotona jääkaapissa +2–4 asteen lämpötilassa. Omenan maku tulee kuitenkin parhaiten esiin, jos hedelmä on ollut huoneenlämmössä muutaman tunnin.

Makuprofiili

Sopii kanssa

Rubin on alun perin tšekkiläinen lajike. Muita tunnettuja Rubinista peräisin olevia lajikkeita ovat esimerkiksi Rubinola ja Topaz.

Omena on maultaan mieto ja erittäin mehukas. Kellertävän valkoinen hedelmäliha on rapea, siinä on korkea sokeripitoisuus ja omena sopii siksi erinomaisesti syötäväksi sellaisenaan. Lajike on poimintakypsä syyskuun puolivälissä, jolloin hedelmä saa kauniin punaisen tai punaraidallisen auringonpuoleisen värin keltaisella taustalla.

Omena säilyy parhaiten +2-4 °C. Huoneenlämmössä omenat pehmenevät nopeasti. Kotona omenat voi säilyttää jääkaapissa tai vaihtoehtoisesti parvekkeella niin kauan kuin ulkolämpötila pysyy viileänä mutta ei riskeeraa laskea pakkasen puolelle.

Makuprofiili

Sopii kanssa

Gala on syyslajike, jota aloimme koeviljellä seitsemän vuotta sitten.

Lajike on risteytys ”Kidd’s Orange Redin” ja ”Golden Deliciousin” välillä. Se jalostettiin alun perin Uudessa-Seelannissa 1930-luvulla.

Omenassa on suhteellisen korkea sokeripitoisuus, joskus yli 15 % brix, ja hedelmäliha tarjoaa miellyttävän purutuntuman. Galassa on melko vähän happamuutta. Siksi maku koetaan hyvin miedoksi, sillä makeus korostuu voimakkaammin.

Kuori on tummanpunainen, ja heti kuoren alla hedelmäliha on usein punertavaa. Lähempänä siemenkotaa hedelmäliha muuttuu vaaleankeltaiseksi.

Kotimaiset omenat pehmenevät nopeasti huoneenlämmössä. Siksi hedelmä säilyy parhaiten kotona jääkaapissa (+2–4 astetta).

Makuprofiili

Sopii kanssa