
Våra äppelsorter

På soliga Vårdö, mitt i den åländska skärgården, odlar vi äpplen som präglas av vårt unika mikroklimat. De svala nätterna, det rika solskenet och havets närhet ger frukten sin friska sötma, krispiga textur och vackra färgskiftningar – en smak av platsen vi kallar hem.


Zari är ett tidigt höstäpple som mognar i början av September. Direkt då man biter i ett Zari äpple, märker man hur krispigt och saftigt fruktköttet är. Sötman är likaså hög, ofta ligger sockerhalten (Brix) runt 15-16%.
Då Zari mognar skiftar grundfärgen från ljusgrön till gyllengul. Solsidan får samtidigt en röd till ljusröd, ibland rosa, täckfärg. På grund av sortens tunna skal, måste Zari hanteras extra varsamt, då skalet är känsligt för stötar. Det tunna skalet gör dock Zari till en mycket fin sort att äta som sådan och bidrar till den krispiga smakupplevelsen.
Inhemska äpplen mjuknar snabbt i rumstemperatur. Hemma lagras frukten således bäst i kylskåpet, eller ca. +2 / +4 °C.
Smakprofil
Passar till

Crimson Crisp är vår nyaste äppelsort. Ordet ”Crisp” refererar till fruktens krispiga inre, vilket man genast märker vid den första tuggan!
Crimson Crisp mognar i mitten av oktober.
Sorten är röd med en gul bakgrundsfärg.
Fruktköttets färg kan vara ljusgult till gult.
Direkt plockat från trädet kan Crimson smaka smått syrligt, men tack vare den höga sockerhalten (ca.15%), balanseras syran efter en tids lagring. Crimson Crisps smak påminner lite om en blandning av melon och apelsin.
Inhemska äpplen mjuknar snabbt i rumstemperatur. Hemma förvaras därför frukten bäst i kylskåpet (+2-4 grader).
Smakprofil
Passar till

Elise är ett välsmakande och aromatiskt äpple som mognar i mitten av oktober.
Sorten har hög sötma och låg syrlighet samt ett fast och krispigt fruktkött. Skalet är tunt och behagligt att tugga.
Frukten blir röd med en grön bakgrundsfärg.
Bakgrundsfärgen förändras dock från grön till gul under lagringen. En fin egenskap hos Elise är att smaken ännu förbättras under lagringen (i motsats till många andra sorter).
Förutom att äta äpplet som sådant, passar Elise även till matlagning. Inhemska äpplen mjuknar snabbt i rumstemperatur. Hemma förvaras därför frukten bäst i kylskåpstemperatur (+2-4 grader).
Smakprofil
Passar till

Rubinola är ett äkta höst-/vinteräpple som har blivit en riktig storfavorit.
Då Rubinola plockas vid korrekt tidpunkt har frukten en fin balans mellan sötma och syrlighet.
Äpplet har en citrusliknande arom och ett fast fruktkött. Fruktens solsida är röd/orange eller röd-orangestrimmig med en gyllengul bakgrundsfärg.
Inhemska äpplen mjuknar snabbt i rumstemperatur. Därför förvaras frukten bäst hemma i kylskåpet med en temperatur på +2-4 grader. Äpplets smak kommer däremot bäst fram ifall frukten har varit i rumstemperatur i några timmar.
Smakprofil
Passar till

Rubin är ursprungligen en tjeckisk sort. Andra kända sorter som har sitt ursprung från Rubin är t.ex. Rubinola och Topaz.
Äpplet är mild i smaken och väldigt saftigt. Det gulvita fruktköttet är krispigt, har en hög sockerhalt och äpplet
passar därför ypperligt att äta direkt. Sorten är plockmogen i mitten av september, då frukten får en fin röd till rödstrimmig solsida med gul bakgrund.
Inhemska äpplen mjuknar snabbt i rumstemperatur. Därför lagras frukten bäst i +2-4 graders temperatur. Hemma kan man bäst förvara äpplena i kylskåpet, eller alternativt på balkongen så länge temperaturen utomhus är sval, men inte riskerar att gå under fryspunkten.
Smakprofil
Passar till

Gala är en höstsort som vi började testodla för sju år sedan.
Sorten är en korsning mellan ”Kidd’s Orange Red” och ”Golden Delicious”. Den framförädlades ursprungligen i Nya Zeeland på 1930-talet.
Äpplet har en relativt hög sockerhalt, ibland över 15 % brix, och fruktköttet har ett behagligt tuggmotstånd. Syrligheten är relativt låg hos Galan. Därför upplevs smaken som väldigt mild, eftersom sötman framträder starkare.
Skalet är mörkrött och direkt under skalet är fruktköttet ofta färgat i en röd nyans. Närmare kärnan har fruktköttet en ljusgul karaktär.
Inhemska äpplen mjuknar snabbt i rumstemperatur. Därför förvaras frukten bäst hemma i kylskåpet (+2-4 graders temperatur).